Uyuz Nasıl Bulaşmaz ❓

Uyuz Nasıl Bulaşmaz sorusuna detaylı bir cevap verelim. Bilimsel olarak sarcoptes scabiei olarak geçen, halk diliyle ise uyuz hastalığı olarak bilinen bir enfestasyondur. Enfestasyon, çok hücreli asalakların ortaya çıkardığı enfeksiyondur.

Bu enfestasyona mikroskobik sekiz bacaklı akarlar sebep olmaktadır. Bu mikroskobik sekiz bacaklı akarlar, deriye yumurtalarını bırakır. Bu durum deride çeşitli tepkimelere yol açmaktadır. Bu tepkimelerden bazıları ağır kaşıntıya ve deri döküntülerine neden olmaktadır.

 Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

 Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

 Uyuz Nasıl Bulaşmaz sorusuna cevap verdik, şimdide nasıl bulaşacağı hakkında bilgiler paylaşalım. Uyuz hastalığı, günümüzdeki pek çok hastalık gibi, temas yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca, bu mikrop özel eşyalar yoluyla da bulaşabilmektedir.

Gün içerisindeki kısa süren sıradan bir tokalaşma veya sarılma gibi temaslar ile uyuz hastalığı bulaşmaz. Çünkü uyuz akarları hareketlerini oldukça yavaş yavaş yapan canlılardır. Aile içerisinde veya cinsel ilişki yoluyla da bulaşabilen uyuz hastalığı bireylerin sağlık konusunda sıkıntı yaşamasını sağlayabilmektedir.

 Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 Uyuz akarları, enfekte olduktan dört ile altı hafta gibi bir süre sonra belirtileri göstermeye başlamaktadır. Bu belirtiler arasında en çok görülen belirti kaşıntıdır. Bu kaşıntılar özellikle gece meydana gelebilmektedir. Uyuz hastalığı, kaşıntının haricinde de pek çok belirti göstermektedir. Ciltte sivilce benzeri kızarıklıklar, kaşıntıdan dolayı ortaya çıkan yaralar ve kabarıklıklardır. Uyuz hastalığı, yaşlılar ve çocuklarda daha çok kaşıntı yapabilmektedir.

Bu kaşıntılar, Uyuz hastalığını diğer cilt ve normal hastalıklardan ayırabilecek kadar güçlüdür. Uyuz hastalığının bir diğer önemli belirtilerinden birisi ise, ciltte oyukların görülebilmesidir. Bu oyuklar, düz ve çizgi halinde görülmektedir. Bu çizgilerin ve oyukların nedeni, akarların cildin hemen altına tünel açmalarıdır. Derinin altındaki bu tünelleri yuva olarak kullanan akarlar, yuvaların içine 10 ile 25 yumurta bırakabilmektedir. Akarlar, çıplak gözle küçük ve siyah nokta olarak deri üstünde görülebilmektedir.

 Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşmaz?

 Uyuz Hastalığının insan yoluyla bulaşmaması için hijyen ve temizlik kurallarına uyulmalıdır. Özellikle, insanların bulunduğu kalabalık ortamlarda, toplu taşımalarda, yatılı okullarda, temizliğe çok daha fazla dikkat edilmelidir. Uyuz hastalığı sanılanın aksine köpek veya kedi gibi sokak hayvanlarından bulaşmamaktadır. Bu yüzden, uyuz hastalığından korunmak isteyen birey öncelikle kendi hijyenini ve temizliğini sağlamalıdır.

Toplu alanlarda dikkatli olmalıdır. Bir diğer önemli korunma yöntemi ise kişisel bakım eşyalarının sık sık değiştirilmesi ve temizlenmesidir. Havlu, iç çamaşırı, nevresim gibi başkalarının kişisel kullanımına yatkın eşyalara gerekmiyorsa dokunulmamalı, birey kendine ait kişisel eşyalarını ise aynı şekilde başka bireylerle paylaşmamalıdır. Kişisel eşyalarını temiz tutmalı ve düzenli olarak değişimlerini yapmalıdır.

 Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

 Uyuz nasıl bulaşmaz sorusuna cevap vermiştik ancak bu hastalığa yakalandığımızda nasıl tedavi edileceğini de öğrenelim. Uyuz hastalığına karşı en yaygın ve en etkili sayılan tedavi yöntemlerinden birisi krem veya losyonun kullanılmasıdır. Bu tedavi yöntemi, sekiz veya 14 saat boyunca uygulanır. Kullanılan ilaçlar, Uyuz akarlarını ve yumurtalarını hemen öldürebilmektedir. Ancak kaşıntı hemen kaybolmaz. Bunun nedeni alerjik reaksiyondur. Bu kaşıntıyı geçirebilmek için ise haplar veya çeşitli kremler kullanılabilmektedir.

Uyuz hastalığı hakkında sağlık bakalığı sitesinden detaylı bilgilere buradaki bağlantı ile ulaşabilirsiniz.

Uyuz kaç gün içinde bulaşır?

Uyuz akarı sağlıklı bir kişiye bulaştığında derinin altına girer ve orada tünel açar. İlk belirtiler 2 ila 6 hafta sonra ortaya çıkar, ancak bu süre zarfında istilayı başkalarına bulaştırabilirsiniz.

Uyuz kolay bulaşır mı?

Uyuz, genellikle ellerde, bileklerde ve ön kollarda uyuz olan enfekte bir kişiyle uzun süreli doğrudan temas yoluyla bulaşır. Havlu, çarşaf ve yastık gibi ortak eşyaların kullanılması, el ele tutuşma veya aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaşma riski artar.

Kolonya uyuzu öldürür mü?

Sirke, uyuz için en yaygın bitkisel tedavilerden biridir. Tuz, zerdeçal, kolonya, çay ağacı yağı ve aloe vera uygulaması da dahil olmak üzere çeşitli diğer bitkisel tedavi seçenekleri de vardır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 4 Average: 5]

Yorum yapın

1